Metoder jeg anvender
Kognitiv Adfærdsterapi (KAT):
Kognitiv Adfærdsterapi er baseret på “den kognitive diamant”, som tager udgangspunkt i sammenhængen mellem tanker, følelser, krop og adfærd. Vi arbejder med konkrete situationer og undersøger sammen, hvordan dine tanker hænger sammen med, hvad du mærker, hvad du føler, og hvordan du handler. Og vi undersøger muligheden for at tænke og handle mere hensigtsmæssigt, så du med tiden kan få det bedre.
Hvor følelser og krop kun delvist er underlagt vores bevidsthed og kontrol, de sender ofte reaktioner af sted i et splitsekund, og er derfor umiddelbart sværere at påvirke, kan vi nemmere arbejde med vores tanker og adfærd imod en mere hensigtsmæssig retning. Positive og realistiske tanker afstedkommer positive følelser, mere ro i kroppen og ofte også en mere velovervejet adfærd i en given situation.
Metoden er veldokumenteret og anbefales i en lang række nationale og internationale reference programmer som metode inden for bl.a. personlig udvikling, stress, angst, søvnproblemer og depression.
Metakognitiv terapi:
Metakognitiv terapi er en ny evidensbaseret psykologisk behandlingsmetode til behandling af psykiske lidelser og mistrivsel som f.eks. stress, angst og depression.
Metakognitiv betyder “tanken om tanken”, og metoden er baseret på, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os stressede, angste eller deprimerede men meget mere, hvad vi GØR med vores tanker, og hvor længe vi gør det.
Jeg er uddannet metakognitiv stresscoach og kan hjælpe dig med at udvikle nye og mere hensigtsmæssige måder, hvorpå du kan forholde dig til dine tanker. Med teknikker som bl.a. tankeudsættelse, detached mindfulness og indre/ydre fokus hjælper jeg dig til at kunne skrue ned for din overopmærksomhed på dine tanker og bekymringer. Dette vil kunne frigive energi, overskud og glæde til enten at gøre mere af det, der betyder noget for dig i dit liv, eller det kan hjælpe dig til at blive mere tydelig og afklaret i forhold til at træffe valg, som du måske har brug for at træffe lige nu.
I metakognitiv terapi anvendes mange øvelser, metaforer og eksempler for at sikre integration af metoden, og det er min erfaring, at klienter generelt kan lide denne tilgang, da det er let forståeligt og lige at gå til, når man skal bruge det hjemme.
Hvad er forskellen på kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi:
Der er ret væsentlige forskelle mellem kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi. Hvor kognitiv adfærdsterapi har fokus på at ændre dine tankemønstres indhold og dine handlinger, så du tænker anderledes om og handler anderledes i en given situation, så har metakognitiv terapi fokus på, at du skal give de negative og svære tanker mindre opmærksomhed.
Hvilken metode jeg anvender afhænger af din situation, dine ønsker, dine erfaringer og behov, og vi bruger oftest første samtale på at drøfte, hvad der er bedst for dig.
Gestaltterapi:
Gestaltterapi er en særlig måde at undersøge, hvordan dine udfordringer opstår, og der arbejdes ud fra, at krop og psyke er forbundet.
Målet er at finde ud af og blive bevidst om, hvordan du bærer dig ad med at have det, som du har det. Vi undersøger, hvad du gør (eller ikke gør) i forskellige situationer, hvordan du gør det, og hvilken betydning det har for dig og dit liv. Du får en større viden om og opmærksomhed på, hvem du er, og du får mulighed for at bruge det du opdager på den måde, som passer bedst til dig. Der arbejdes med at skabe indsigt i dig, dit liv og det du har med dig, finde ind til dine værdier og lære dig at tage ansvar for dit liv. Dette med udgangspunkt i velafprøvede og dokumenterede metoder.
ACT (Acceptance Commitment Therapy):
ACT er en videreudvikling af kognitiv adfærdsterapi og er, ligesom Metakognitiv terapi, en af de nyere terapiformer, som vinder frem i disse år, og som har tilført ny viden til psykoterapien.
Indenfor ACT handler det bl.a. om at lære at møde svære tanker med accept. Ligesom med den metakognitive tilgang, skal du ikke GØRE noget med tankerne her. Der arbejdes ud fra seks grundprincipper, der tilsammen skal hjælpe dig med at udvikle en større psykologisk fleksibilitet med bevidst nærvær, accept, fokus på værdier og handling. Jo større psykologisk fleksibilitet du har, jo bedre er du i stand til at håndtere smertelige tanker og følelser, der nødvendigvis hører med til livet. Og du vil kunne handle på at leve et mere meningsfuldt liv på trods af det svære, der også er en del af dig.
ACT er, som de andre metoder, jeg benytter, en videnskabelig evidensbaseret retning. Dvs. der findes videnskabeligt belæg for, at den virker. ACT er under stadig udvikling, og som med alt andet, jeg arbejder med, holder jeg mig løbende opdateret.
Mindfulness:
Mindfulness anvendes i dag som selvstændig metode og/eller som en del af forskellige terapiformer. Undersøgelser har dokumenteret, at mindfulness kan hjælpe mennesker med bedre at håndtere bekymringer og angst, reducere og forebygge stress, udholde smerte og sove bedre. Desuden har det vist sig effektfuld ved depression.
I mindfulness arbejdes der med at træne nærvær og tilstedeværelse i nuet. At være med det der er af tanker, følelser og kropslige fornemmelser lige nu og her og at kunne slippe fortidens eller fremtidens bekymringer, oplevelser og spekulationer.
Mindfulness kan hjælpe dig til at få jordforbindelse, skabe ro, mærke og sanse dig selv og dine omgivelser mere intens og lytte til din krops signaler, så du bliver mere bevidst omkring dine behov og grænser. Og det kan hjælpe dig til en mere accepterende og nysgerrig tilgang, hvor du er mindre dømmende og rummelig både overfor dig selv og dem omkring dig.
Søvnbehandling - CBT-I metoden:
Under fanen søvn findes udførlig beskrivelse af CBT-I behandlingen, som er den jeg anvender til søvnproblemer og den, der er størst videnskabelig evidens for virker, når vi taler søvnløshed. Denne metode er også førstevalg som en ikke-medicinsk metode. Dvs. den anbefales anvendt før eventuel brug af receptpligtig medicin.
Gratis forsamtale
Kontakt mig nu på 30 30 97 07 og hør mere om hvad jeg kan gøre for dig. Du kan også booke en gratis forsamtale eller booke en terapi- eller coachingsamtale her