Mange med søvnproblemer udvikler også angst for søvnen.
Måske du sådan helt generelt er blevet bange for din seng og soveværelset, fordi du ved, hvordan det plejer at gå? Måske du allerede om aftenen begynder at bekymre dig om din søvn og får uro? Måske du bliver urolig eller nervøs efter en dårlig nat? Måske bekymringer om din søvn efterhånden fylder hele dit liv?
Det kan også være, at du er bange for de helbredsmæssige konsekvenser af for lidt søvn? Bange for ikke at kunne klare dagen, hvis ikke du får sovet? Bange for “hvor du ender”? Bange for at føle dig alene om natten, når andre sover?
I så fald kan jeg fortælle dig, at du IKKE er alene, selvom det kan føles sådan. Rigtig mange har det præcis som dig.
Nedenfor beskriver jeg, hvad søvnangst er, hvilke årsager der kan være til udvikling af søvnangst, hvordan søvnangst kommer til udtryk, og hvordan jeg behandler søvnangst.
Angst for søvnen er ret udbredt, når man taler søvnproblemer, og jeg møder det ofte i klinikken. Det ses typisk ved indsovning, men det kan også komme til udtryk ved mange opvågninger med uro. Og det er kendetegnet ved mange bekymringer omkring søvnen.
Helt overordnet handler søvnangst om frygten for ikke at kunne sove og sove nok. Og denne frygt kan opstå af flere årsager.
Mulige årsager kan være:
Hos mig undersøger vi sammen, hvad der giver søvnangst hos dig, og du får redskaber tilpasset din situation til, hvad du gør med den. Dvs. redskaber til at håndtere både tanker, følelser og kropslige symptomer og redskaber til adfærdsmæssigt at gøre noget andet, end det, du plejer at gøre.
Typiske bekymringer ved søvnangst:
Mange oplever, at bekymringerne kan fylde både dag og nat, og nogle oplever, at tankerne udvikler sig til katastrofetænkning og/eller decideret panikangst. Og det er denne onde nedadgående spiral, der skal brydes, da den bl.a. er med til at fastholde søvnløsheden.
Det at have søvnangst er modbydeligt og kan være ganske invaliderende og livsbegrænsende. Og det påvirker for mange også familielivet. Det er ofte forbundet med stress, frustration, håbløshed, opgivenhed, magtesløshed og tristhed. Mange udvikler rutiner om aftenen, som skal overholdes for at være sikre på, at man bare kan sove nogenlunde, og mange begrænser sig selv i sociale aktiviteter, fordi de er bange for ikke at kunne sove, hvis de f.eks. skal noget om aftenen. Mange undgår også at sove steder, som kan udløse søvnangst hos dem. Så det er indlysende for enhver, at det er en stor pris, der betales.
Jeg har stor erfaring i behandling af søvnangst. Både fra behandling af flere hundrede klienter i min klinik i Vejle, men også fordi jeg har mærket det på egen krop for år tilbage, hvor jeg selv var hårdt ramt. Jeg plejer at sige, at jeg tror, at jeg selv kender til alle kroge af søvnløshed og søvnangst. Men også, at jeg kender til de bedste redskaber til at blive fri af den, eller som minimum få den et sted hen, hvor livet kan blive langt lettere og søvnen markant bedre.
Det kræver, i de fleste tilfælde, specialistviden at behandle søvnproblemer og søvnangst. Det er ofte ikke nok, at psykoterapeuter eller psykologer ved noget omkring de gængse søvnråd og tankearbejde. Søvn er kompleks, og viden om søvn og dens biologiske mekanismer samt metoder målrettet søvnløshed med videnskabelig evidens bag, er afgørende for et godt resultat. Viden om søvn og angst skaber i sig selv ro hos den enkelte klient. Derfor gør jeg også noget ud af at fortælle og berolige omkring søvn, søvnløshed og angst.
Langt flere fagpersoner burde vide, at der findes gode behandlingsmuligheder, som ikke omhandler medicin, og langt flere fagpersoner burde uddannes i metoderne. Jeg er en ud af ganske få i landet, der er uddannet, hvilket også gør, at jeg har klienter fra hele landet, som besøger mig i Vejle, eller som vælger at gennemføre samtaler online hos mig.
Jeg ser det som en stor force, at jeg har kombinationen af både at være uddannet i søvn men også selv at have oplevet søvnproblemer og søvnangst. Det kan være svært helt at sætte sig ind i, hvordan det føles og er, hvis man ikke selv har været der. Og det at jeg kender til det på indersiden, er også noget mine klienter melder tilbage som en stor tryghed, tillid og styrke hos mig.
Du kan læse mere omkring søvnbehandling og metoderne, som jeg anvender, her på siden.
Susse har hjulpet mig igennem en rigtig svær periode med søvnangst. Jeg var så bange for, at jeg aldrig kunne sove igen, eller at jeg ville blive afhængig af sovepiller. Angsten var så virkelig i mig og lammede mig og min hverdag.
Susse gav mig gode redskaber til at fokusere på ydre ting og være i nuet og at have tillid til, at jeg og min krop godt kunne mestre at komme igennem angsten. Og at jeg nok skulle komme til at sove godt igen.
Hun har hjulpet mig med at arbejde med katastrofetankerne, som gjorde søvnangsten endnu værre. Hun hjalp mig med at se med realistiske øjne på tankerne og derigennem vise mig vejen til at tænke mere nuancerede tanker.
Jeg er så taknemmelig for den hjælp Susse har givet mig – nu kan jeg sove igen, uden at være bange for, at søvnangsten overtager mig og min krop. For jeg har fået redskaber til at håndtere det, hvis angsten skulle dukke op igen.
Jeg tror på, at man får det bedste liv ved at leve efter, at man er sin egen lykkes smed. Dette indebærer, at man også selv er ansvarlig for at søge hjælp, når tingene begynder at gå skævt.
Jeg var på vej ind i en rigtig ond spiral, hvor jeg fik sværere og sværere ved at falde i søvn i takt med, at jeg blev mere og mere opmærksom på vigtigheden af en god nats søvn. Jeg frygtede konsekvenserne ved ikke at kunne være den bedste udgave af mig selv, hvilket yderligere satte fart på den negative spiral.
I et erkendelses-tungt øjeblik en søndag aften satte jeg mig til at google og kom tilfældigvis forbi Susses hjemmeside. Jeg kiggede rundt på hendes sider om søvn og angst og blev mødt af en forståelse, som gjorde et dybt indtryk på mig.
På trods af de svære tanker om, at nu skulle jeg til at være en af ”dem, som får terapi eller coaching”, fik jeg booket min første samtale, og det skulle vise sig at være en af de bedste beslutninger, jeg nogensinde har truffet!
Susse læste mig som en åben bog og lagde en klar og konkret plan for, hvordan vi skulle få mig på rette spor igen. Dette kombineret med en dybere forståelse for den bagvedliggende angst gjorde, at jeg tydeligt kunne mærke klare fremskridt uge for uge, og efter en 3-4 måneders tid var mine søvnproblemer så godt som fortid.
Det er nu 2,5 år siden jeg startede hos Susse, og jeg kigger fortsat forbi ca. hver 3. måned, selvom søvnproblemerne for længst er fortid. Jeg har nemlig fundet ud af, at det er guld værd at have en professionel, ekstern og neutral sparringspartner/coach, som kender og forstår ens tankemønstre og personlighed på et dybere plan end selv ens partner, nærmeste familie eller tætteste venner.
Jeg ser det faktisk som en form for selvforkælelse, som jeg vil anbefale alle at unde sig selv.
Det, der er med Susse, er, at hun er min indre kritikers værste fjende! Hun forstår virkelig at sætte tingene i perspektiv, og jeg har tit en oplevelse af, at ”det var irriterende godt sagt”, hvilket lige præcis er sådan nogle oplevelser, som for alvor gør en forskel, når man kommer hjem.
Derfor har jeg ingen intentioner om nogensinde at stoppe med at blive coached af Susse, da det er alle pengene værd at have hende at ”spille bold op ad” ift. privatliv, karriere, værdier, kompetencer og drømme samt til at holde mine angst-mønstre i skak.
For et par år siden begyndte jeg pludselig at vågne kort efter jeg var faldet i søvn, og det udviklede sig hurtigt til søvnløse nætter og søvnangst. Min læge var uforstående og den eneste hjælp jeg fik var beroligende medicin, som jeg efterfølgende blev afhængig af. Sengen blev min fjende og jeg fik hjertebanken når natten nærmede sig. Om natten følte jeg mig ensom, frustreret og trist. Jeg stressede over ikke at sove, og over hvordan jeg skulle nå alle mine planer den efterfølgende dag. Og det påvirkede ikke kun mig, men også min mand, mine børn, samt mit arbejde.
En dag læste jeg tilfældigvis om CBT-I metoden, og jeg vidste straks er dét her var løsningen for mig. Jeg googlede og fandt frem til Susse, og det blev min redning. Susse mødte mig med omsorg og forståelse, og for første gang i forløbet følte jeg mig ikke alene. Der var andre der havde det ligesom mig, Susse havde set det før og Susse kunne hjælpe mig!
Hos Susse fik jeg uundværlige værktøjer og jeg lærte om søvnen og om min krop. Jeg lærte at mit søvnproblem stak dybere end jeg selv havde troet, og at det ikke kun var søvnen jeg skulle arbejde med for at få det godt igen. Jeg fandt tryghed i at jeg altid kunne kontakte hende og at hun kunne finde tid til at snakke med mig hvis jeg havde tilbagefald. Hver eneste samtale gav mig ro og ny selvindsigt, og med Susses hjælp blev jeg også langsomt trappet ud af den beroligende medicin og fik min følelsen af at få min krop tilbage. Susse lærte mig at konfrontere angsten, i stedet for at flygte fra den, og langsomt begyndte jeg at acceptere at søvnen kan være svingende og at der altid vil være gode og dårlige nætter. Susse lærte mig desuden at jeg, fra naturens side, er introvert og sensitiv, og derfor har brug for pauser og ro. Hvilket jeg prioriterer i langt højere grad nu. Jeg har accepteret at min søvn aldrig bliver perfekt, men jeg har lært at der efter dårlige nætter altid kommer gode. Og det har givet mig ro! Og når (ikke hvis!) jeg har en dårlig nat så flygter jeg ikke længere, men jeg fokuserer i stedet på ro og hvile og har tillid til at kroppen nok skal sove når den bliver klar til det.
Jeg er så taknemmelig for at jeg fandt Susse, og jeg kan varmt anbefale et søvnforløb hos hende.
Da denne kvinde starter hos mig, går hun også hos en EMDR-traumepsykolog. Hun har skrevet denne mail til psykologen, som jeg har fået lov til at dele her:
Jeg synes ikke, at jeg fik sagt meget om Susse, og om det hun gør, når hun guider og vejleder ift. søvnproblemer. Hvis du tænker, at du vil henvise andre til hende, synes jeg, at jeg skylder dig at sige lidt mere om, hvad jeg profiterer og har profiteret af i mit forløb hos hende.
Susse underviser i, hvad normal søvn er, og dermed forventningsafstemmer hun også, hvad man reelt kan forvente sig af forløbet. Hun tilsender løbende skriftligt materiale i det stof, hun gennemgår, så man kan fordybe sig og se tilbage på indhold, hvis man har brug for det.
Hun bruger et program, hvor man noterer sin nattesøvn hver morgen, som hun kan følge med i hjemmefra. Vi taler ud fra de uger, der er gået siden sidst.
Jeg havde, inden jeg startede, en klar forventning om, at det normale søvnmønster for mig ligger på 8 timer hver nat. Sådan har jeg sovet i mange år, men som hun har snakket med mig om, er jeg jo også blevet ældre, så et sted ml. 7 – 9 timer om natten inkl. nætter, hvor man sover færre timer, er mere realistisk nu, med den alder, jeg har.
Logisk for andre – måske – men det har sænket målsætningen for mig til et mere realistisk leje og dermed aftager presset for at “præstere 8 timer”.
Hun giver forskellige redskaber til, hvad man kan gøre, og hvad man kan tænke om de nætter, man sover meget lidt. Man vælger selv, hvilke aktiviteter og hvilke tanker, der er mest konstruktive for en selv. Det gør det meget lettere at håndtere nætterne og at være i det. At acceptere de dårlige nætter. De dårlige nætter er faktisk blevet meget motiverende for mig til at fortsætte processen, fordi jeg nu ved, at efter en meget dårlig nat, er jeg sikker på, at jeg kan sove den efterfølgende – og nu flere nætter i træk. Og fordi processen i det hele taget har gjort det muligt for mig at sove i flere timer sammenhængende i flere nætter om ugen.
Hun har også forskellige kognitive tips til, hvis jeg har haft angst og tankemylder – ting, jeg har omsat, og som har virket for mig.
Jeg har i det hele stor glæde af at blive fulgt så tæt i processen, fordi hun guider lige ind i mine specifikke problemfelter for mit søvnproblem, og dermed forsvinder magtesløsheden og hjælpeløsheden.
Susse fortæller, at der ikke er en standard for hendes forløb, fordi de alle er tilpasset den enkelte og dennes personlige udfordringer. Hun er fleksibel og meget vidende om processen.
Jeg har gennem de sidste 10 år haft adskillige perioder, hvor sengen var min fjende og søvn en mangelvare. 2-3 timers søvn hver nat gjorde, at jeg kompenserede ved at gå tidligt i seng aftenen efter i håb om at indhente det forsømte. Det skete ikke. Tværtimod lå jeg vågen i sengen i mange timer og fik ikke mere søvn end natten før.
Da jeg startede i behandling hos Susse fik vi i fællesskab vendt den onde spiral ved hjælp af nogle simple teknikker. Blandt andet en krævende øvelse, hvor jeg kun måtte ligge i min seng i et vist antal timer hver nat – uagtet om jeg havde sovet eller ej. Senere nogle øvelser til at ændre de negative tanker, der var forbundet med søvnen og min seng.
Godt fem måneder efter betyder det, at jeg den dag i dag har et meget mere afslappet forhold til min søvn. Frygten for ikke at kunne sove er forsvundet, og det betyder, at jeg falder hurtigt i søvn og sover cirka 7 timers sammenhængende søvn hver nat.